Your cart is empty
7 ТЕХНИКИ ЗА РИСУВАНЕ БЕЗ ЧЕТКА

В историята, много пионери художници намират новаторски начини за създаване на картини, често отхвърляйки традиционния метод на четка върху платно. Един от първите е мексиканският художник Дейвид Алфаро Сикейро, който публично избягва четката, наричайки я „инструмент от коса и дърво в епохата на стомана„. С желанието да продължи да прокарва границите на техниките на рисуване, художникът създава радикална експериментална работилница в Ню Йорк през 1936 г. В нея, някои от най-известните имена в историята на изкуството се срещат, за да излеят, изстъргват и пръскат пигменти по платното.

От пионерските живописни стилове на абстрактните експресионисти до изтласкващи границите съвременните творци, експериментирането е ключът към създаването на великолепни произведения на изкуството. Независимо дали искате да омърсите ръцете си от рисуване с пръст или да се запознаете с нови инструменти и стилове, ето 7 творчески техники, които не изискват четка.

Разпръскване и изцеждане

Джаксън Полък е може би най-известният художник за разпръскване на пигменти върху платна чрез случайни движения. Неговата емблематична техника включва поставянето на платна на пода, върху които след това се изпръскват, накапват и разсипват промишлени бои. За целта той използва пръчици, кухненски инструменти и дори голите си ръце. Отхвърляйки традиционните методи на рисуване, измислените експресионистични произведения на Полък се смята, че визуализират енергийната същност на самия живот.

Въпреки това, много преди Полък да изложи своите експлозивни композиции в средата на 40-те години на миналия век, още през 15 век японските дзен будистки художници са експериментирали с разпръскване на мастило. И днес много художници продължават да експериментират с различни версии на техниката,представяйки картините като свободна форма и безкраен стил.

Размазване и изтъргване

Тази техника е свързана най-вече с холандския абстрактен експресионист Вилем де Кьониг, който размазвал боята с палитрен нож, и с германския съвременен художник Герхард Рихтер, който често използва гумена повърхност. Подобно на предната техника, идеята е да се позволи на средата да диктува резултата от произведението. „С четка имате контрол – обяснява Рихтер.– Четката се нанася с боя и след това вие рисувате … С гумата губите контрол.“

Корина Белц, режисьор на документалния филм за Рихтер, прекарва три години в студиото му, като улавя художника и неговите грамадни платна. За документалния филм на Герхард Рихтер (2011) на Корина Белц,режисьорът прекарва три години в студиото на Рихтер, като улавя художника, който дърпа боя по мащабните си платна. Рихтер тегли, драска и размазва слоевете мокра боя, оставяйки белезите от движенията му по повърхността.

Изливане

Както подсказва името, техниката включва разливане на различни цветове боя директно върху платното, един върху друг, за да се получат неочаквани, въртеливи мотиви. Произходът на експерименталния процес започва с мексиканския абстрактен експресионист и основател на Експерименталната работилница, Дейвид Алфаро Сикейро през 30-те години на миналия век. Наричайки произведенията си „случайни картини“, художникът се влюбва в процеса на изливане на течни пигменти върху дървени панели и наблюдава как цветовете се разпръскват и се размиват един в друг.

Работата на Сикейро вдъхновява артисти като Морис Луи, Хелън Франкенталър и по-късно съвременни творци като Холт Роувър, който използва техниката за произвеждане на течащи, абстрактни картини и композиции, които отпразнуват чистия цвят.

Рисуване с пръсти

Живописта с пръсти не е само за децата – съвременната импресионистична художничка Айрис Скот показва, че тази класическа форма на медитативна“игра“ всъщност може да доведе до невероятни резултати. Използвайки ръката си вместо четка, Скот създава живи, широкомащабни портрети на животни и други обекти, които са изпълнени със зашеметяващи детайли и текстура.

Въпреки, че подходът на художника изглежда свободен, всяко платно е винаги внимателно планирано. „Скицирането и фотографията са много важни“, казва Скот. „Понякога вдъхновението идва от снимка, а понякога просто започвам да скицирам и развивам композицията“.

Рисуване „Ебру”

Особено популярнo е в Турция и Централна Азия. Ебру картините се произвеждат с помощта на бои, вода и уникален набор от инструменти. Цветните багрила се добавят към повърхността на течността, преди художникът да използва остър инструмент, наречен шибър или гребен, за да манипулират течните нюанси във въртящи се дизайни и модели. След това внимателно се поставя лист хартия, за да се прехвърли изображението.

Средновековни пътешественици донесли техниката Ебру от Турция в Европа, въпреки че Ебру изкуството произхожда от антични времена.

Аерографиране

Аерографите първоначално са проектирани през 19 век, за да бъдат използвани като инструмент за ретуширане на снимки, но днес много художници избират тази техниката за фино пръскане с цел, постигане гладко,фотореалистично градиране. Художници като Чък Клоуз използват индустриалния инструмент за създаване на картини, които изобщо не приличат на картини. За да постигне фотореализъм в неговата картина „Марк” (1978-9), той пръска леки слоеве от четирите основни цвята, използвани в дигиталния печат – циан, магента, жълто и черно (CYMK) – което води до невероятни хиперреалистични портрети. В интервю за „Артфорум“ през 1970 г. той казва: „С цел да избегна четките, използвам доста някои зловещи средства, като бръсначи,електрически бормашини и аерограф“.

Днес много съвременни художници използват именно аерограф за създаване на подобни хиперреалистични творения.

Дигитално рисуване

С възхода на дигиталната технология и бързото усъвършенстване на компютърните софтуери, художниците вече могат да се отклонят от пътя на традиционното платно и да поемат по този на компютърния екран. Има разнообразие от ресурси за обучение, както и налични дигитални инструменти, позволяващи на съвременните технологии да създават художествени ефекти, като използват персонализирани четки и виртуални палитри.

Въпреки че дигиталната живопис не е за всеки, дори традиционните художници са приели новата среда. Известният британски художник Дейвид Хокни наскоро създаде серия от ярки пейзажи, нарисувани използвайки iPadи приложението Четки. „Хората от селото някой път се шегуват с мен: „Чуваме,че си започнал да рисуваш на телефона си“, пише Хокни в каталог за музея Де Йънг. „И аз им казвам:„Не, всъщност просто от време на време разговарям на моя скеч пад.”

mymodernmet

« back