Your cart is empty
ЗАРОВЕНАТА КАРТИНА НА ПИКАСО СЕ ОКАЗА ЧАСТ ОТ ИЗМАМА

След анонимно насочване, румънската писателка Мира Фетику намира картина, заровена в гората, която изглежда като откраднат шедьовър на Пикасо. Двама театрални режисьори обаче твърдят, че всичко е част от тяхната добре замислена рекламна каскада.

Изгубеният шедьовър на Пикасо“Главата на Арлекин“изглежда ще остане изгубен, след като зрелищното му намиране бе обявено за измама от холандската медия NOS в неделя, информират от DW.

В грандиозен грабеж, група румънски граждани открадват картината от музей в Ротердам през 2012 г. В инцидентът, наречен от холандските медии като „кражбата на века“,  разбойниците грабват още шест ценни картини, включително произведения на Моне и Гоген. Скоро след това, трима души са арестувани и осъдени, но творбите така и не са намерени.

Анонимно писмо
Властите смятат, че картините най-вероятно са били изгорени от Олга Догару, майката на човека, за когото се твърди, че е действал като водач на бандата. Догару първоначално казва на румънските власти, че е изгорила произведенията в печката си, за да унищожи доказателствата и да защити сина си. На базата на това твърдение, следователите преравят пепелта и действително откриват следи от картини. В по-късен етап, обаче, Догару оттегля твърдението си.

През 2015 г. писателката Мира Фетику – родена в Румъния, но живееща е Холандия – написва роман за жена, която пътува до Румъния с холандска полиция, за да търси изгубените картини.

През ноември 2018 г. до нея е изпратено анонимно писмо,което ѝ казва да потърси „Главата на Арлекин” от 1971 г. на Пабло Пикасо. „Получих писмо на румънски с инструкции относно мястото, където е скрита картината,“ казва тя пред агенция AFP.

След това 44-годишната писателка се отправя към родната си страна с холандския журналист Франк Вестерман, в гора в източната част на Румъния. В крайна сметка успяват да намерят точното местоположение, посочено в писмото, и да изкопаят картина, приличаща на изгубената творба на Пикасо.

Двамата връчили картината на холандското посолство в Букурещ, а в събота експерти по изкуствата стартираха процес на разглеждане на творбата.

Добре измислена лъжа
В неделя обаче, Фетику получава имейл, който гласи, „че целият лов” е с цел реклама. Двама белгийски театрални режисьори, Ив Дегрис и Барт Бейл, заявили, че през последните няколко месеца са подготвяли тайно това изпълнение, за да привлекат вниманието към проекта си „True Copy“, посветен на известния фалшификатор на изкуство Геерт Ян Янсен. Холандецът е арестуван през 1994 г. във Франция, а френската полиция открива в дома му около 1600 фалшификати на Пикасо, Анри Матис, Салвадор Дали и други.

Според двамата режисьори, има още много фалшификации на Ян, „висящи в музеи по цял свят”.

Репортерът Вестерман заяви пред NOS, че смята това изпълнение за добра шега и му е забавно неговото несъзнателно участие в художествен проект. За разлика от него, обаче, писателката Фетику е много ядосана.

 

 

« back