Your cart is empty
ИЗБРАХА БЪЛГАРСКИЯ ЗАНАЯТ ЗА МАЙСТОРСКАТА НАДПРЕВАРА ПРЕЗ 2019 ГОДИНА

Грънчари ще мерят сили в Майсторската надпревара през 2019 година. Занаятът грънчарство бе избран за Майсторската надпревара, която ще се проведе през 2019 година по време на ХVІІ Международен панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър”.

Това стана на заседание на Оперативното бюро, в което вземат участие лица и организации, ангажирани с опазването на българското културно наследство. Досега в историята на Панаира два пъти този занаят е избиран за Майсторската надпревара – през 2008 и 2014 години. Зам.-кметът на Община Габрово Нела Рачевиц отправи препоръка да бъде представена характерната за Габровско керамика, която днес не е много популярна сред широката общественост, но изработените изделия са много специфични и имат висока художествена стойност.

Такъв тип керамика може да бъде видяна в Грънчарската работилница в ЕМО „Етър”.Оперативното бюро прие отчета на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти, който се проведе от 6 до 9 септември 2018 г. Доц. Красимира Кръстанова сподели, че е впечатлена от израстването на това събитие през годините. Тя припомни, че е член на Оперативното бюро вече няколко години и може да направи вярна съпоставка. Доц. Кръстанова подчерта, че е постигната целта националните и регионални медии да бъдат ангажирани с отразяването на събития от Панаира, който съхранява традиционното майсторство и съвременните му проявления.

Чрез Панаира на „Етър”-а се социализира културното наследство , отчетоха членовете на Оперативното бюро. Бе отправена препоръка да се засили представянето на занаяти в риск от изчезване. Зам.-кметът Нела Рачевиц сподели, че е важно не само колко хора посещават Панаира, но и качеството на самата публика. През последните месеци се правят сериозни усилия за привличане на чуждестранни посетители. Това става чрез използване на възможностите на мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО, част от която е Габрово.

Kметът Таня Христова представя Международния панаир на традиционните занаяти по време на свои срещи на международно ниво. Членовете на Оперативното бюро се обединиха около разбирането, че ще се търсят възможности за засилване ролята на други институции, които да организират ​съпътстващи Панаира събития. Това би било една провокация за туристите да остават по-дълго време в Габрово. 

« back