Your cart is empty
ПРОВОКАТИВНИ СКУЛПТУРИ НА ДЕЙМИЪН ХЪРСТ ОТНОВО НА ПОКАЗ, СЛЕД ПЕТГОДИШНО ОТСЪСТВИЕ

След петгодишно покриване, скулптурите на Деймиън Хърст, изобразяващи ембрион в различен стадий на бременността, са отново на показ. Намират се пред Сидра, здравен център за жени в столицата на Катар, Доха.  

Малко след представянето им през 2013 година, властите покриват 14-те скулптури, с цел да ги предпазят от потенциални щети вследствие на ремонти. Но според мнозина, това е свързано с изображението на трансформацията на плода, смятано за прекалено дръзко от мнозина.

В крайна сметка пътуването, което бебето преживява преди раждането, е по-голямо от всичко, което ще преживее в човешкия живот,” казва Хърст пред „АртНюз”. „Надявам се, че скулптурите ще накарат зрителя да почувства страхопочитание и да се подсети за този необикновен човешки процес, който се случва на всяка секунда по целия свят”.

Ръководителят на музеите в Катар, Шейха ал Маяса Хамад бин Халифа ал-Тани, чийто брат е настоящият управляващ Емир, възлага задачата на Хърст да създаде тези скулптури. Те са част от усилията да се увеличи присъствието на обществено изкуство в Доха. Шейха Ал Маяса разказва пред „Ню Йорк Таймс“ през 2013 г., че „да съществува нещо подобно е по-малко дръзко, отколкото да има творби с голота. В Корана има стих посветен на чудото на раждането, така че това не е против нашата култура или нашата религия.“.

Говорител на катарските музеи заяви пред „Арт Нюз“, че реакцията на хората спрямо  скулптурите е „много интересна“ и че е изразена „много голяма подкрепа за поразителното изображение на чудото на новия живот„. Също така говорителят добави: „Не очакваме всеки да реагира по еднакъв начин на нашето публично изкуство – и това е целта. Чрез привеждане на изкуство в живота на всеки, очакваме, че хората ще реагират по различен начин.

Болницата е открита от подкрепяната от правителството Катарска фондация. Тя е собственик на голяма част от впечатляващата колекция от модерно изкуство. „Не очакваме всички да харесват творбите,” казва специалистът по изкуство към фондацията Лейла Ибрахим Бака. „Не очакваме и всеки да ги разбере. Но точно за това са там. За да създадат дебат, който да провокира мислене в хората”.

Представител на Катарските музеи, пък, сподели: „Очакваме скулптурите да останат на показ. Няма причина да смятаме другояче”.  

« back