Your cart is empty
ИСТОРИЯТА НА ЧЕРВЕНИЯ ЦВЯТ: ОТ ДРЕВНИТЕ КАРТИНИ ДО ОБУВКИТЕ ЛУБУТЕН

Червеното е не само един от основните цветове, но и един от първите цветове, използвани от художниците, датиращи от праисторията. От цветовете на оранжевото, до дълбоките винени нюанси, през цялата история червеният цвят има специално значение за културите по света. Топлият цвят най-често се свързва с любовта в западната култура и остава привлекателен, жив цвят, който незабавно обръща внимание на себе си.

В много култури червеното символизира радост и щастие. Всъщност в много азиатски страни булките носят червено като символ на плодородието и късмета. В Европа червеното се оприличава на аристократичност и духовенството. Неговото обвързване с кръвта на Христос го прави особено важно за католическата църква, толкова много, че кардиналът е кръстен на цвета, който традиционно носят римокатолическите кардинали.

Проникващ в изкуството и текстила от древни времена, червеният цвят е мощен и престижен. Нека да разгледаме някои от най-важните нюанси на червеното в изкуството и да научим повече за очарователната история на червения цвят.

Червената охра

Една от най-старите форми на червено идва от глина с червен оттенък от минерален хематит. Всъщност са открити доказателства, че хората в късната каменна епоха са смиляли разстението червена охра, за да рисуват по телата си. Червеното, заедно с бялото и черното, е един от единствените цветове, използвани от художниците от палеолита, защото е лесно достъпен в природата. Праисторическите пещерни картини в Алтамира, Испания, които са между 15 000 и 16 500 г. пр.н.е., са ранни примери за картини с червена охра.


SofiaPress

Червената е била също така изтъкнато в древен Китай, с ранни примери за черна и червена керамика, датиращи от 5000 до 3000 г.пр.Хр. Следи от червена охра се откриват дори на палитрата на художника в гробницата на крал Тут в Египет.

Интересен факт: В древен Египет червената охра се използвала като козметика за жените да оцветяват устните и бузите си. По време на тържествата хората оцветят телата си с пигмента. В египетската култура червеният цвят има асоциации с живот, здраве и победа. Пигментът често се използва и в стенописите.

Цинобърна

Това червено се простира в нюанс от блестяща цигла  до дълбока тухла и е кръстен на минерала, от който е направен. Този живачен сулфид е силно токсичен, но се използва от времето на египтяните. Блестящият цвят е облагодетелстван от древните римляни, които го използват широко в декорацията. Примери все още могат да се видят в изкуството на Помпей. В действителност, цинабарът е толкова ценен в римско време, че струва повече от египетски синьо и червена охра от Африка. От 12-ти век, цинабарът също се използва широко в издълбан китайски лакер. В древността пигменти от волмилион са били направени от цинобър. Това не бива да се бърка с по-късните бои, наречени също „вирмилион“.

Интересен факт: В римско време повечето цинарбар идва от мини в Алмаген в Испания. (За съжаление, работниците обикновено са затворници и роби, които са принудени да работят в силно токсична среда).Цинобър

Смята се, че китайците са първите, които произвеждат синтетичен цинобър, може би още през 4 век пр. Хр. Получената боя, донесена в Европа от арабските алхимици, се използва широко от ренесансовите художници, особено от Тициан, който е известен с натрупването на блестящ цвят. Докато пигментът обикновено е оранжево-червен, един известен дефект е, че той има тенденция към потъмняване с течение на времето, ставайки тъмно лилаво-кафяво. Цинобърът остава най-популярният червен пигмент през 20-и век, докато неговата токсичност и разходи карат повечето художници да го забравят. Величието му в Китай го правиизвестно като „китайско червено“. Цветът се смята за символ на живота и щастието и е бил използван за боядисване на храмове и карета на императора.

Забавен факт: В средновековни времена синтетичният вирмилион е толкова скъп, колкото златният лист. По този начин той се използва само за най-важните аспекти на осветените ръкописи, докато по-малко скъпо червено олово се използва за червени букви в текста.

Пурпур

Този силен червен цвят, който клони към лилавото, е направен от изсъхналите тела на вид женско насекомо. Тези мащабни насекоми, които се хранят със сок от вечнозелени дъбове, се събират са основна съставка в производството на бои.

Интересен факт: Пурпурът, направен от насекомо, също се нарича естествен пурпурен. По-късно червеното е направено и от Ализарин, първата синтетична червена боя. Алисаринската пурпурна боя е любимото на Боб Рос и се използва често в „Радостта на живописта“.

Кармин

Карминът е направен от органична материя. Изработена от кохинеални, дребни мащабни насекоми, пигментът се отправя към Европа в началото на 16-ти век, когато испанските конквистадори забелязали блестящите червеи, използвани от ацтеките. Карминът прави красив, дълбок розов цвят, който е използван от почти всички велики художници от 15-ти и 16-ти век. Рембранд, Вермеер и Веласкес са само някои от художниците, които използват кармин, за да получат богат червен оттенък. Пигментът трябва да се използва внимателно, тъй като той може да промени цвета си при излагане на светлина.

Интересен факт: Уникалните насекоми, използвани за направата на цвета са ценен европейски внос през 16 век, на трето място след златото и среброто.

Червено олово

Червеното олово е друг силно токсичен материал, който е бил произведен за първи път от китайците по време на династията Хан. В действителност, той се смята за един от първите синтетични пигменти, тъй като е направен чрез печене на бял оловен пигмент. Колкото по-дълго бялото олово се пече, толкова по-оранжево-червено се получава. По-малко скъпо от пигмента, направен от цинобър, той е широко използван в средновековните ръкописи, както и в персийската и индийската миниатюрна живопис.

Винсент ван Гог е известен като фен на червеното олово, който той използва широко в творбите си. За съжаление, той избелява с времето с излагане на светлина и много от картините му избеляват.

Кадмиево червено

Кадмиевото червено идва през 20-ти век и става достъпно през 1910 г. Цветът на естествения волмилион, кадмиевото червено е известен със своята цветна устойчивост. Анри Матис е любител на блестящо оцветен пигмент и е първият виден художник, който го използва в творбите си. Въпреки че нивата на кадмиевия сулфид в пигмента не са много токсични, през 2014 г. Европейският съюз прави потенциалната забрана за кадмий, като се опасява, че може да замърси водоснабдяването, когато художниците почистват четките си. За щастие, по-нататъшни изследвания доказват, че тези страхове са неоснователни, а кадмиевият червен цвят продължава да остава любим член на палитрите на много художници.

Интересен факт: Матис се опитва безуспешно да убеди Реноар да използва кадмиево червено. Макар че те са близки приятели, Реноар бързо се връща към предишния си пигмент, след един опит.

 

Китайско червено

Разнообразие от червените тонове са почитани в модата през цялата история, но дизайнерът Кристиан Лубутен е направил един специфичен нюанс на своя цвят – китайски червен (да не се бърка с вермилион, който понякога се нарича китайско червено). През 1992 г. той представя своите обувки с червено дъно, които бързо стават стила на неговата марка. Този много специфичен цвят (Pantone 18-1663 TPX) става синоним на марката и накара Лубутен да запази своята търговска марка червени подметки в няколко страни. Сега обувките на дизайнера с червено дъно се разглеждат като знак на лукс и елегантност, често носени от модния елит и известни личности на много популярни събития. Повече от цвят, той се превърна в символ на богатство и стил.

Интрересен факт: Червените подметки на Лубутен се появяват случайно. Докато работи върху прототип, той почувствал, че липсва нещо. Точно тогава забелязал, че асистентката рисува червените си нокти и му хрумва идеята.

« back