Your cart is empty
ФОТИ ФОТЕВ И БЕЗКРАЙНИЯТ СПЕКТАКЪЛ НА МОРЕТО

Фоти Фотев живее и твори в Бургас. Завършил е Националната художествена академия в София – факултет по изящни изкуства. Член е на Съюза на българските художници, Дружеството на бургаските художници, Международната асоциация за пластични изкуства АИАП към ЮНЕСКО. Има над 30 самостоятелни изложби в Бургас, София, Пловдив, Карнобат, Поморие, Ямбол, Приморско и други градове на страната. Участва в международни пленери по живопис – Бяла, Китен, Еркеч, Малко Търново, Априлци, Маниса – Турция, Брюксел – Белгия, национални и международни  изложения.

Негови творби са притежание на галерии и частни колекционери у нас, в Германия, Франция, Швеция, Холандия, Англия, Испания, Дубай и др.

 

Човек и творец от морския бряг. Носи в себе си духа на прекрасния артистичен и бохемски Бургас. Художник с особена чувствителност и изтънченост в областта на пейзажа и портрета, Фоти Фотев остава завинаги запленен от магията на морето.  За артиста морето предлага безкраен спектакъл, с необятната си шир,  богатата светлина и бързата промяна в настроението и характера на водната стихия. Морето запленява, вълнува, смайва, разчупва преградите и носи усещането за свобода и вечност на художника. И предизвиква границите на човешките възможности – как да изразиш неизразимото? 

Фоти Фотев сам изгражда неподражаемия си стил – реализъм, изведен до академичност, в който водата е прозрачна,но все пак плътна и респектираща, светлината обживява повърхността,  хоризонтът е светъл и ясен, небето – деликатно, брегът – близък и материален. Морето в картините му е стоплено от романтика и нежна лиричност, авторът сякаш води вълнуващ разговор със стихията.


SofiaPress

Въпреки големите си постижения в морската живопис, Фоти Фотев пази възприята си чисти, бяга от рутината  и всяка среща с морето е като за първи път. Взаимодействието между морето и брега, вечно менящата се линия на хоризонта, която приканва пътешествениците и изследователите да напуснат земята и да се озоват във властта на великата стихия, художникът интерпретира през личната си свързаност и духовното си единение с морето. Стремежът му е да представи малко известни, мимолетни състояния на морето, цъфртежът на приливната вълна, дантелената пяна на прибоя, виртуозните ефекти на светлината, морето през зимата, след буря, преди изгрев.Стилът му е деликатен и аристократичен, наситен с драматизъм и емоция.

Представените платна променят представата за морето, която всеки носи. Величествено и нежно, изповедник, откровение и обещание за вечност  – в безбройните лица на морето на Фотев зрителят може да отрази своите дух и енергия.

Албена Айладънова, Галерист

« back