Your cart is empty
БОРИС СИМЕОНОВ – 14-ГОДИШНИЯТ МЛАДЕЖ СЪС САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА В ПАРИЖ

Борис Симеонов е роден на 9 юли  2004 година в гр.София. Съвсем от малък започва да проявява артистични наклонности, посещава концертите на баща си – диригентът Свилен Симеонов и на 3-годишна възраст дирижира Симфониета „София” на детски спектакъл на „Веселата вдовица” от Фр. Лехар.

На четири години започва с първите си уроци  по цигулка, а на седем е приет в детската школа по рисуване на Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров”, под ръководството на художника  Цветомила Христова. 9-годишен започва да  посещава и детската школа по рисуване на Фондация „Малък Зограф”, водена от художника Анна Мария Мехочева – Димитрова. От есента на 2012 година Борис учи в ателието на известния художник Десислава Денева-ДеДе.

 

 

Борис е на 14 години и талантът му към цветоусещането, да съчетава и смесва цветовете и да търси багри е наистина забележителен. Картините, живопис и графика, включени в настоящата му изложба, в Четиринадесетия фестивал на изкуствата „Борис Христов“ са 50 на брой. Рисувани са в периода 2008 – 2018 година и включват техника с маслени, акварелни и акрилни бои, с пастели, шпакла, молив и въглен. Впечатляващи са картините с любимите му маслени бои. Акварелите му се отличават със свежест и переспектива. А петте му психо-картини, символ на „универсалия ужас”, повлияни от „Писък” на Едвард Мунк, ни изумяват предвид годините на автора.

Интересни са и  графиките му с туш. В настоящата изложба са включени и три картини акварел от най-ранния му детски период, когато Борис е бил четири годишен, както и последни импресионистични картини с масло, повлиани от престоя му в Париж през март 2013 година.

 

 

Борис е носител е на редица награди: Първа награда на Националния конкурс за детска рисунка на Галерия „Сезони” през 2012г; Поощрителна награда от Втория Световен конкурс за детска рисунка на Фондация „Малък Зограф”  през 2014г; Специалната награда на Министерството на Културата на Египет  от същият конкурс през 2014 г.; Награда за най-млад участник в галерия Аспект-Пловдив; Специална награда за най-смела живописна творба на Столична Община, Район „Връбница”.

 


SofiaPress

 

Борис Симеонов до сега е имал е 9 самостоятелни изложби в Галерията на НМУ „Л.Пипков” София, галерия „Зелен център” Шабла, галерия  „Културен Център Люлин”, галерия „Културен комплекс зала България”,. Изложбена зала „Мраморно фоайе” , Национален Музей „Земята и хората”,  “Регионална библиотека Шумен”, галерия „Philomuses” Париж.

На 26 януари 2019 година, Борис Симеонов е поканен от кмета на Париж да вземе участие в тържествата и да рисува пред кметството на Париж.

От 2014 г. Борис Симеонов има постоянна експозиция в Галерията на Общински Културен Институт „Надежда”- София.

Две от изложбите му са открити от Министър председателя на Република България Бойко Борисов, от Кмета на София Йорданка Фандъкова и Зам-кмета д-р Тодор Чобанов.

 

 

Картини на Борис Симеонов на два пъти през 2012 и 2013 са били излагани в Галерия „Резонанс” в Пловдив. През 2012 картината  „Венера” на осем годишния Барис е редом до картината на осемдесет годишният маестро Георги Бояджиев в Галерия „Резонанс” – Пловдив. 

Борис често обича да цитира мисълта на Алберт Айнщайн: „Умен е този, не който знае много, а този който има богато въображение”.

 

 

Картините на Борис Симеонов са плод както на детското му въображение, така и на зрялост,  въпреки крехката му възраст.

От есента на 2018-а Борис Симеонов е приет за редовен ученик в Национално училище за изящни икуства „Илия Петров”, гр. София.

 

« back