Your cart is empty
ПОТРЕБНОСТТА ЗА ТВОРЧЕСКА РЕАЛИЗАЦИЯ – ЖАСМИНА ШИРОВА

Човек не знае в каква посока ще го отведе вятърът. Ето че в детските си години Жасмина Широва е мечтала като порасне да стане Стоянка Мутафова. И то, не да стане актриса, а конкретно тази личност. Макар че – факт е, да си Стоянка Мутафова наистина е професия. Все пак, в днешно време, Жасмина се сеща за тази си амбиция с усмивка на лице, защото това така и не се е случило. Тя е второ поколение художник и е израснала с изкуството. Най-добре се справя с рисуването, затова и изборът ѝ на образование не е изненадващ.

Тя е родена през 1975 година в град Велико Търново. В периода 1989 – 1994 година изкарва средно-специално образование в СОУ „Емилиан Станев“, с профил Изобразително изкуство.  През 1999 г. става магистър по Живопис във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Изкарвайки цялото си образование в старата столица като художник, бихме могли да кажем, прекарва 25 години в пленер, в нещо като свободно избирателна дисциплина.

Жасмина решава да търси щастието в големия град, с амбицията, че би могла да се изхранва с изкуство, но уви, плановете ѝ се объркват. Тя продава картини за жълти стотинки, затова започва да работи и други неща, за да оцелее. Сервитьорска професия, туризъм, търговия… Но колкото и преквалификации да търпи, тя не спира да търси къде да се реализира като творец.

Рисувах шаржове на клиентите в ресторанта (някои от тях бяха щастливи да имат един такъв спомен на гърба на сметката си). Започнах и самообучение на дизайнерски програми- Photoshop, CorelDraw, Illustrator,“ споделя Жасмина Широва.

 


SofiaPress

 

Но въпреки трудностите тя не се отказва и продължава да твори, както и да се развива. Преди година създава своя фирма „ЖасАрт“ ЕООД, която постепенно развива. Помага на хора да развиват бизнеса си с подходяща визия.

Не спирам да търся провокации и да експериментирам със стилове и техники . Експериментирам с рисуване върху текстил.  
В близко бъдеще откривам курс по рисуване за деца. Хубаво е човек да предаде уменията си на някого. Има все повече талантливи деца и това може само да ни радва,“ разказва ни Жасмина. 

Освен всичко, тя вярва и в лечебната сила на изкуството. Затова планира в близко бъдеще да се занимава и с Арт терапия. 
„Невероятно е какво може да направи малко боя, платно и подходяща обстановка, за да може човек да опознае себе си и да погледне с други очи на света – друго е да се научиш да виждаш първо общата картина и тогава да преминеш към детайла (един от принципите в изкуството все пак),“ завършва тя.

« back