Your cart is empty
9 СЪВЕТА ЗА РИСУВАНЕ НА ГОЛЕМИ ПЛАТНА

Големината на платното може да ви плаши, но това не е фактор, който в крайна сметка да ви откаже. След като имате желанието, а и вече сте закупили голямо платно, то тогава първият опит е неизбежен. В крайна сметка няма значение дали платното е голямо или малко – основното нещо е, да направите нещо което харесвате, така че да вложите достатъчно позитивна енергия и труд в него. А ако ви хареса това, което сте направили, напълно възможно е да се пристрастите и да искате още и още, което пък ще ви направи все по-добри. 

Първи съвет

За голям портрет на платно ще ви е необходим модел. Ще ви трябва човек или снимка, молив за скица, големи и малки четки, бои, кухненски кърпи и много търпение!

Втори съвет

Ако нямате достатъчно време да рисувате портрет с модел, който седи пред вас в студиото ви (или този човек е суперзвезда и разбира се няма време за вас), ще трябва да намерите снимка на лицето, което бихте искали да рисувате. Ако сте решили да направите портрет от снимката, която харесвате и не искате да копирате снимката върху платното, можете да го направите сами.

 


SofiaPress

 

Трети съвет

Скицирайте портрета на лист хартия на първо място, решете кои цветове искате да използвате и след това започнете да скицирате портрета върху голямото цветно тонирано заградено платно с мотив за скица. Ако не знаете как и къде да започнете, изготвянето на решетка може да ви помогне да поставите всичко на правилното място. С повече и повече опит, ще спрете да имате нужда от решетката.

Четвърти съвет

Започнете с боядисване първо с най-тъмните цветове и след това направете сенките.

 

 

Пети съвет

Отстъпвайте от картината на всеки няколко минути и сравнявайте с картината или снимката. Ако имате истински модел, сравнете портрета с лицето на модела.

Ще ви е необходимо много място в стаята или студиото, за да създадете голяма картина. Няма да видите никакви грешки, ако наблюдавате само живописта, така че трябва да отстъпите няколко метра назад, за да видите всичко, което трябва да бъде преработено.

Шести съвет

Ако видите някакви разлики, винаги можете да подобрите картината си. Просто се нуждаете от много търпение и понякога може да отнеме няколко седмици или месеци, за да направите добър голям портрет.

Седми съвет

Когато смятате, че сте готови, слушайте критиците. Ако можете да превърнете отрицателните критики като „това дори не е близо до Клинт Истууд“ в положителна енергия и да продължите да работите върху голямата картина още няколко седмици, тогава вие сте победител.

Осми съвет

Бъдете себе си. Направете си свое собствено нещо. Престанете да се сравнявате с други изпълнители. Някак си всички ние трябва да намерим своя собствен стил. Опитайте се да донесете част от душата си във всяка картина, която правите.

Девети съвет

Работете здраво, останете позитивни и ще бъдете щастливи!

« back