Your cart is empty
ЛЮБОВТА НА КЛИМТ КЪМ ДЪРВЕТАТА

Густав Климт е известен със своите златни картини, изпълнени с различни фантастични създания, богати орнаменти и красиви жени (често голи). Но отвъд това той има и не толкова популярна страна и страст, а именно – горите. От 1901 до 1904 той създава няколко платна с гори и дървета. Някой са абстрактни, други реалистични, но всички са страхотни. 

По време на летния си отдих в Лицберг на езерото Атерсее, Климт започва дните си в 6 сутринта, правейки дълги разходки в гората. Ефектите от тези разходки са невероятни: художникът се чувства удобно в средата на природата. На това място той избира да нарисува спокойна есенна сцена, а не мистериозното, тъмно сърце на гората.

Художникът рисува няколко пъти брезовите гори. Младите брези са популярен мотив за художниците, тъй като символизират сезона на пролетта и бързото израстване на младите хора (символика, която идеално приляга на идеологията на сецесионистите). Самият Климт е бил на около 40 години, когато е създал тези картини – може би това е плод на носталгичен спомен за младостта на художника му? 

Това, което е характерно за дървените сцени на Климт, е, че никога не виждаме небето. Показва се само чрез малки пролуки в горните части на картините.

dailyartmagazine


SofiaPress
« back