Your cart is empty
СКУЛПТУРА, КАМЪК И БРОНЗ В САМОСТОЯТЕЛНАТА ИЗЛОЖБА НА СНЕЖАНА СИМЕОНОВА

На 23 октомври от 18:30 часа в галерия „Контраст“ ще бъде открита самостоятелната изложба на Снежана Симеонова, съдържаща скулптура, камък и бронз. Куратор е проф. Аксиния Джурова. 

Всяка изложба, която обхваща по-голям период от дейността на един скулптор или художник подлага изкуствоведа да се опита да проследи пътя, през който той преминава в своите търсения, намиране на нови средства за изразяване и своеобразното му помъдряване. Изложбата на Снежана Симеонова в Галерия „Контраст“, в която тя се представя с 27 малки пластики, изкушава към подобен прочит на пътя от последните две десетилетия (2000-2018).

Бих определила този път като безкрайни трансформации на пластичния ѝ език. Той е богат на препратки, като се почне от древно египетската пластика, с характерния за нея синтез на формите, премине се през надиплените необарокови драперии на нейните „дами“ и се стигне до изчистената стилистика на новото време. Той е и определено привлекателен с типичното за нея съчетание на различни материали: бронз, полиран до съвършенство оцветен камък, керамика, дърво, папие маше, тъкани и т.н. и е изразител на една изконна игра между мъжа и жената – чувствена и еротична.

Пробвайки се в почти всички скулптурни жанрове с невероятна вътрешна освободеност и не без елемент на фриволност, обогатила декоративните средства на пластичното изкуство, смея да твърдя, че тя е един от най-интересните съвременни скулптори в нашето изкуство, в широкия диапазон от монументалните ѝ изяви по цял свят до тази извадка от пъзела, показан в Галерия „Контраст“, на която любителите на изкуството имат възможност да се насладят през късната есен.

Аксиния Джурова

Изложбата може да бъде разгледана до 23 ноември. 

« back