Your cart is empty
КАКВО СЕ ПРОДАДЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ПАНАИР ЗА СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО (FIAC)

В петък, в Елисейския дворец в Париж, търговците и артистите в града се събраха на годишното парти по случай Международния панаир за съвременно изкуство (FIAC). На панаира присъстваха 195 галерии от 27 държави, пише изданието Artsy. Закриването се проведе в неделя – мероприятие, което дори бе посетено от самия френски президент Еманюел Макрон. Никой друг френски държавен глава не бе създавал такова парти от 1985 година насам.

Винаги ще заставам зад тези, които творят,” каза президентът пред гостите, между които присъстваха търговци като Даниел Темплън и Камел Менур, също и колекционерите Лорент Дюма и Гийом Хузе. „Имам нужда от креативност, непокорни и вдъхновяващи хора”, допълни Макрон.

Жестът от Макрон се съчета добре с темата, която преследваше панаира през цялата седмица. 
Почти три години след като терористичните атаки от 2015 повлияха зле на местния туризъм, Международният панаир за съвременно изкуство успя да отговори подобаващо и с голяма енергия продаде много изкуство. Организаторите очакваха около 75 000 души да присъстват, което в общи линии отговаря на истината, тъй като панаирът бе посетен от 72 500 души.


One of Theaster Gates’s “Civil Tapestries,” 2018. © White Cube.

Този панаир успя да докаже силата на френския пазар на изкуство, въпреки че се нарежда след САЩ, Великобритания и Китай. Според изследването на Клеър МакАндрю от 2018, САЩ заема първо място с 42%, последвани от Китай с 21%, Великобритания с 20% и на четвърто място – Франция със 7%. За сравнение, през 2017 година продажбите достигат 9%, което се равнява на 4.1 милиарда долара. Една от най-големите продажби на панаира е „Мъченик” на Филип Густон от 1978 година. Картина, продадена за 6 милиона долара. Друга висока стойност бе поставена за рисунка на Луиз Буржоа, продадена за 2.5 милиона. В края на седмицата бяха продадени и две керамики на Рашид Джонсън за 315 000 и 245 000 долара.

Дейвид Звирнер е друга галерия, която постави своя флаг в Париж, с продажбите на скулптури от Карол Бове за 500 000 долара, Шери Левин за 240 000 и рисунка на хартия от Ричард Сера за 350 000.

Това е най-добрият ни Международен панаир за съвременноизкуство в последните четири години,” споделя Джеймс Грийн, директор на Звирнергалерията в Лондон.

Уайт Кюб пък успя да продаде творба на Тийстър Гейтс за 750 000 долара, Георг Базелиц за 567 000 и две картини на Трейси Емин за 311 000 и 376 000 долара.

За много галерии, това несъмнено е най-голямото мероприятие през годината, защото чрез него, те успяват да осъществят висок процент продажби. Такъв е случаят с местната галерия Ceysson & Benetiere, които за първите три часа от панаира направили 10% от годишните си продажби, а за финала – 20 %. Това ще рече общо 30 %, като е добре да се припомни че става въпрос за едноседмичен фестивал. Галерията е продала голяма творба на Ноел Дала за 345 000 долара, както и „Х” от Луис Кейн за 171 000.

Много галерии пък представят само един художник. Такава е галерия „Антон Керн“, която показва творби от Никол Айзенман, изработени на различни медиуми. Те са на цена от 225 000 долара отделно, или 900 000 долара за пълния комплект – цена, достатъчно висока, превърнала се в една от най-големите продажби на първия ден от панаира.

Разбира се, както се случва на всеки панаир, останаха доста непродадени творби. Но тъй като конкурентният на FIAC панаир, Frieze, провеждащ се две седмици по-рано в Лондон е също толкова силен като пазар, много потенциални посетители и галерии избират между Лондон и Париж. Тъй като американският пазар е най-силен, а американците обичат Париж, се очаква съвсем скоро FIAC да надмине по важност Frieze.


Installation view of Katharina Grosse’s Ingres Wood (2018) at Gagosian’s booth at FIAC 2018. Courtesy of Gagosian.
« back