Your cart is empty
АРТ КНИГАТА – ОБЕКТ НА СЪЗЕРЦАНИЕ

Арт книгата е самостойно произведение на изкуството. Това не е традиционна книга за четене, а обект за задълбочено съзерцание и осмисляне. Галерия Сан Стефано представя изложба на колекционарски арт книги на 17 изявени български и чуждестранни автори. Куратор на изложбата е Снежана Бисерова, която на 18 октомври 2018 получи награда на „Алианц България“ в категория „Графика“.

Художниците се завръщат към свои любими литературни произведения, интерпретират ги, правят илюстрации, разработват дизайна им и в резултат на този процес на взаимодействие се появява изцяло ново произведение на изкуството. Пo своята същност тези издания са синтез от няколко изкуства – визуално-изобразително, литература, печатни технологии и книговезване.

Aрт изданията притежават висока степен на художествена автономност, при която не е задължително в тях да бъде осъществена текстова реалност. Текстът се превръща в ключ към емоционалното и смислово възприемане на изображението  – той престава да бъде основен повод и смисъл за пораждането, реализирането и съществуването на книжното издание.

На първо място тези книги привличат колекционери, библиофили и специалисти, които знаят какво представлява авторския подход в изкуството на книгата. Нерядко купувачите на арт книги ги колекционират с инвеститорска цел – като вложение на средства, тези обекти с времето само покачват стойността си. Друга част от аудиторията на тези издания са библиотеки и музеи за съвременно изкуство, които получават колекции арт книги като дарения от меценати или чрез откупка. Всяка от арт книгите се осъществява в лимитиран авторски тираж и притежава статута на графичен оригинал, който е лично сигниран и номериран от художника.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
« back